23.10.2018 |

Гергана Бангеева - първата българка съдия на Nailympics в Лондон

Гергана Бангеева - първият български съдия на Nailympics в Лондон Автор снимка: Nailympics London

В ексклузивно интервю за читателите на VIZZIA.bg, Гергана Бангеева споделя впечатленията си от международния конкурс по ноктопластика Nailympics London, част от изложението Olympia Beauty.

Тя е управител на Cuccio Bulgaria и директор „Обучения“ за България и стана първата българка, поканена да бъде съдия в едно от най-големите състезания в бюти сектора в света.

Съдийската комисия на Nailympics е съставена от доказани експерти от цял свят и поканата към Гергана е истинско признание за българската нейл индустрия.

Гери, разкажи ни каква беше твоята роля на Nailympics 2013?
За мен беше много голяма чест да бъда съдия на 9-то издание на най-престижния конкурс по ноктопластика в Европа.

На Nailympics има два вида съдии - оценяващи и контролиращи. Оценяващите са скрити зад параван и не виждат състезателите, а само ръцете на моделите. Контролиращите или т.нар. салонни съдии, следят за нередности в изпълнението на критериите по време на самото състезание.

Бях и съдия зад параван, и салонен съдия, в различни категории. Разбира се, съдиите нямат право в една и съща категория да бъдат едновременно и салонни, и зад параван. Тези зад параван нямат право да излизат по време на състезанието, за да не видят състезателите и моделите и да се повлияят в оценката си.

Аз журирах в категорията "Soak-off", в която се работи с гел лак. Бяхме 5 съдии, всеки пред отделен лаптоп, в който нанася оценките си. Всеки съдия гледа отделен критерий – извивка, как е положен материала, ъгли, дебелина на нанасяне, дължина и т.н. Аз трябваше да оценявам как е положен материалът, което включва материал по кутикулите, набраздяване на покритието, неравности, балончета и всякакви други дефекти.

Затруднение ни създаде това, че някои от състезателите поставяха много олио по кутикулите и това ни пречеше да видим как са положили самия материал. Състезателите не трябваше да прекаляват с този продукт.

Какво е впечатлението ти от представянето на самите участници?
Имаше както много добри, така и не толкова добри изпълнения. Според мен за всеки участник има значение това, че е на състезание, има стрес и напрежение. Като цяло всички участници бяха на едно много високо ниво и повечето от тях заслужаваха високи оценки. Моите адмирации за смелостта им да се явят на такова престижно състезание.

Коя категория ти направи най-силно впечатление?
За мен беше много интересна категорията „Салонни нокти“, която се проведе за първи път. Аз бях салонен съдия на нея и имах възможността да наблюдавам задачите и изпълнението на всички участници.

Всеки състезател получава задание с описание на тип клиент и трябва да се съобрази с определени критерии - начин на живот, професия, ежедневие и т.н. Например:

“Конярка – начин на живот, грижи се за конете, реши ги, дава им храна” или
“Жена, майка на 2 деца, домакинства, ходи на работа. Какво ще предложите за нейния тип нокти? Какво ще предложите за домашна грижа? Как да поддъжа ноктите си? Какви съвети ще й дадете?”

В тази категория много проличава професионализмът на маникюриста, защото реално в ежедневната си работа всеки професионалист се сблъсква с различни клиенти и трябва да съобрази маникюра, който им предлага с такива фактори. Въпреки че на състезанието се работи с модел и състезателят познава ноктите му, задачата си е предизвикателство. Състезателите описват всичко по заданието на лист и после го прочитат на съдията. Разрешено беше използването на всякакви продукти и материали, гел, акрил, без ограничения в начина на изработка на нокти.

Това е като симулация на работа в реални условия?
Да, точно така. Другото нещо, което е много интересно в критериите към състезателите и може да се каже, че пресъздава и реалната работна атмосфера е, че работното място трябва да е чисто и подредено. Аз като съдия, трябваше да гледам дали има прах по работната маса, защото в един салон, чистотата, хигиената, стерилизацията и дезинфекцията трябва да са на високо ниво.

На брифинга на съдиите следенето на хигиената като фактор за оценка се съобщаваше на няколко пъти. След това, по време на състезанието, постоянно се напомняше от главния съдия на всички останали съдии, че трябва да обръщат внимание на това. На една състезателка намалиха резултата с 1 точка заради недобре поддържано работно място.

Една хитрина, която видях при състезателите е, че използваха спрей със сгъстен въздух, за да почистват прахта по време на работа, на момента, особено при пиленето.

Какви материали можеха да ползват състезателите?
Няма ограничения за марките продукти, които да се използват, но има изискване всички опаковки да са надписани. Независимо дали е вода, дезинфектант, трябва да има етикет, на който да пише “вода”, “дезинфектант” и т.н. Ако има шише без етикет, то се взима от салонния съдия и не можеш да продължиш да работиш без него. Това изискване е ясно и точно описано в регламента. Ролята на салонните съдии е да проверяват и по шкафчетата за забранени материали.

Един вид, слагайки етикет, поемаш отговорност, че съдържанието на шишето е това, което пише?
Да, точно така! Декларират, че са проверили и съдържанието на шишето е точно това. Също така не могат да се използват предварително приготвени удължители и форми. 

Вероятно идеята е да има равен старт за всички състезатели?
Да, това е идеята. Да няма преподготовка. Забранено е ползването и на лепило в категориите „Изграждане“. Има много строги изисквания - не можеш да ставаш, не можеш да докосваш модела преди и след като е свършило състезанието.

Те получават правилата и изискванията при регистрацията, и се съгласяват с тях, нали?
Точно така, но за някои от състезателите езиковата бариера е много голям проблем на Nailympics. Преди започването на всяка категория съдиите инструктират отново участниците и им повтарят правилата. На брифинга се казва изрично: “Не може да изпозвате отлепени форми!” Наблягат много на това правило. Въпреки това, някои състезатели се надяват, че може да мине.

Една от състезателките беше дисквалифицирана, защото си беше приготвила предварително формите за изграждане. Не разбрах защо го е направила, тъй като тази процедура няма да й съкрати самото състезателно време, но съдиите я видяха. Съдиите знаят за какво да гледат. Те имат наблюдения от предишни години. На мен като съдия ми бяха дали инструкции какви са най-често срещаните неща, с които се злоупотребява.

Разкажи за специалните категории на Nailympics.
Много интересни за мен бяха категориите „Фантазия“ и „Дизайн“. В категория „Фантазия“ състезателите предварително подготвят проекта си и го носят за оценяване в специално направени за целта стъклени кутии. Важни са цялостната композиция, материалите, въображението. Разнообразието е голямо, защото няма определена тема. Всеки може да се включи и в двете категории.

Мен лично ме изумиха всички състезатели в категорията „Дизайн“. Те бяха създали цели композиции. Възхитително е какво може да сътвори човешка ръка с гел и акрил, и въображение в подбора на други материали. Изключително съм впечатлена, от това, което беше направено. Бях много близо до тях и можех да видя всеки един детайл от работата им. Една от участничките, например, беше направила сова в бяло и кафяво, и беше използвала истински пера, поставени едно по едно в миниатюрната фигурка!

За разлика от състезанията в България, където нищо не може да е предварително подготвено?
Да, там различните елементи са подготвени преди състезанието, а на място се лепи с акрил и се сглобява цялата композиция. В България имаш определено време, в което да изработиш всичко и да го монтираш, на място, и използването на допълнителни материали е ограничено. Рискуваш да ти се отнеме от точките, ако си ползвал допълнителни материали.

Когато е позволено предварително да се подготвят материалите, състезателят може да направи повече неща, а и самото монтиране е много трудно. Някои материали са много тежки. Състезателите постоянно караха моделите им да разклащат ръце, за да видят дали добре са прикрепени. Когато приключи състезанието моделите стоят прави и изчакват оценката на съдиите, нямат право да сядат.

Колко общо бяха участниците?
415 състезатели се включиха в тазгодишното състезание. В Nailympics състезателите са разделени в няколко дивизии и така могат да участват както дебютанти, които за първи път се явяват на състезание, така има средна дивизия и мастър дивизия. За всяка дивизия си има победители и според мен така е най-справедливо и мотивиращо за всички.

Как се оценяват състезателите?
Оценяването е по десетобалната система, като 10 е най-високата оценка и изработката трябва да е фантастична. Оценка 10 е без никакви забележки, 9 значи, че състезателят е изключително добър, а 1 се дава за много лошо изпълнение. Всеки съдия оценява по отделен критерий, след това точките се сумират за всяка категория, а след това и за всеки отбор. Има медали и за индивидуално представяне, и за отборно, за всички категории.

Как се представиха българските състезатели? Кои други ти направиха впечатление?
Имаше много българи, които участваха в Nailympics и всички се справиха блестящо. Италианският отбор беше по-малоброен, но и те спечелиха много медали. Имаше и доста състезатели от Русия, но за тях всички знаем, че имат изключително добри школи. 

Когато състезателите участват в отбор имат по-високи шансове да постигнат по-добри резултати заедно. Но българите взеха и много индивидуални награди, което показва, че наистина са били страхотни в представянето си.

Какви награди получиха?
Българите спечелиха 28 медала и 2 купи. Наградите за участниците са медали, купи, титла и продукти от спонсорите. Няма парични награди. Ние, съдиите, също получихме медали и статуетки.

В категорията, в която ти журираше, “Салонни нокти”, имаше ли българи?
Да, имаше участници, но не си спомням дали успяха да вземат медали в тази категория. Всички българи се състезаваха във всички категории. Като участват в повече категории, състезателите има реални шансове да съберат повече точки и целият отбор да се класира напред, за спечелване на медал. По-изгодно е за състезателите да участват във всички категории, отколкото да се включат само в 2 или 3, таксата е по-ниска.

Защо в повечето категории моделите са с червен лак и с френски маникюр?
При френския маникюр се вижда най-добре майсторството на маникюриста. Дълбоката “усмивка” трябва да е еднаква, градусите на ъглите също. Състезанието всъщност е преди всичко математика. На Nailympics състезателите имат право да ползват уреди за измерване, като линийки, и да следят дали ъглите, дължините са по правилата.

А при червения лак най-много личат грешките при нанасяне на цвета, несъвършенствата. Състезателите нямат право да използват топ лак, защото без него се виждат дефектите - дали има следа от четката, дали цветът е нанесен равномерно, колко близо е положен материалът до кутикулите, дали е нанесен цвят на ръба на свободния край.

Забелязах, че повечето участници с една тънка четка за рисуване първо полагат лак по всички страни на нокътя и после отгоре полагат с четката на лака. Така са сигурни, че не пропускат да нанесат равномерно цвета отстрани.

Сред победителите има и един мъж маникюрист от Италия. Имаше ли и други мъже участници?
Да, имаше един италианец състезател - Винченцо. Беше много добър! Той ми грабна вниманието още докато журирах, заради бързината с която работеше с пилата. Той не използваше електрическа пила, а пилеше ръчно, както и много други състезатели, но той беше като фурия и се отличаваше.

Сега се сещам се, че на Nailympics може да се ползват и електрически пили. На състезанията в България това не е позволено. Аз лично смятам, че това ограничение е ненужно, защото майсторството си проличава, както в ръчното пилене, така и в електрическото.

Две от състезателките ползваха за модели мъже. Според правилата на състезанието няма намаляване на точките, ако моделът е мъж. Може би използваха мъже модели, защото знаем, че мъжките нокти са по-плътни и издържат повече на препилване.

В екипа на организаторите също има мъж, който е и дългогодишен съдия - Кийтън Пател. Той е нейл-икона и заради таланта си се появява постоянно в професионалните списания. Бях впечатлена от професионализма му и от съветите и опита, които сподели.

Какво ти направи най-силно впечатление от целия процес на организация на състезанието?
Организацията е на много високо ниво, състезанието има много спонсори и си личи, че реализацията е била скъпа. Първото нещо, което ме впечатли е организаторката, Алекс Фокс. Тя е издател на списанието за нокти “Scratch”, едно от най-добрите в Европа. Тя е организатор и на цялото събитие Olympia Beauty – професионалното изложение за нокти, козметика и грим. Алекс е двигателя на тези събития и отношението й към нас беше впечатляващо – изключително мила и земна. Възхитена съм от темперамента и от ентусиазма, който бликаше от нея. Тя излъчва много силна положителна енергия и е винаги усмихната.

В състава на журито, освен от Европа, има съдии от всички краища на света – САЩ, ЮАР, Австралия и Нова Зеландия. Имахте ли възможност да се опознаете, да общувате по между си?
Да, всички съдии са нейл-звезди. Те имат и школи за обучение и са много популярни в страните си. Много близка почувствах гъркинята, и новозеландката, която също беше за първи път съдия като мен. Гъркинята прави ноктите на певицата Елена Папаризу и други популярни личности в Гърция. Има и един мъж съдия - Изая Джефри от САЩ. Освен, че се занимава с нокти, той е и художник и скулптор – наистина впечатляваща личност.

В деня преди състезанието, съдиите имахме събрание, на което обсъдихме критериите и организацията,  и всеки можеше да задава въпроси. Домакините ни направиха и изненада - частно посещение на London Eye. Беше много красиво, по залез слънце, сервираха ни и шампанско. След това ходихме на вечеря в един тайландски ресторант.

Очарована съм от грижите, които организаторите положиха за нас. Те дадоха възможност на всички съдии да се опознаем, да обменим опит, да обсъдим нейл индустрията в страните ни. Това ще остане незабравимо преживяване за мен, с много нови приятелства.

Главните съдии каква роля имат?
Те имат ролята на арбитри. Главните съдии са две – едната, Мариан Нюман, беше главен салонен съдия. Тя е американка и живее в Англия, прави ноктите за всички ревюта прет-а-порте на Вивиан Уестууд, Марк Джейкъбс и др. Мариан оглавява екипа от съдии, води брифинга преди състезанието, съобщава правилата. Тя наблюдава абсолютно за всичко по време на самото състезание, заедно с другите салонни съдии. Илейн Уотсън от Cuccio пък беше главен съдия зад параван, за втора поредна година.

Изложението Olympia Beauty на същото място ли се провежда? Изглежда, че изобилието от предлагане на продукти за маникюристите е огромно.
Имаше много щандове, на много производители и представители на професионалните марки. Имаше и страшно много посетители, а входът за тях беше безплатен.

Като разположение Olympia Beauty е на два етажа - на първия етаж са щандовете за изложители, а на втория етаж се провежда Nailympics. Посетителите могат да наблюдават състезателите, зад ограничителни въжета, а след края на състезанието да се снимат и с моделите.

Получи ли възнаграждение за своя ангажимент?
За мен участието ми на Nailympics е преди всичко престиж и голямо признание за България, защото съм първата българка, поканена да бъде съдия на този конкурс. Не съм се интересувала от заплащането поради тази причина, а и организаторите поеха транспорта и престоя ми, което е повече от достатъчно.

Фирмите ли поемат разходите по участието и престоя на състезателите или всеки сам си ги поема?
Не съм запозната какво получават самите състезатели от фирмите, за които се състезават, това е конфиденциална информация за всяка компания. Нe знам и фирмите как ги стимулират да участват, дали ги мотивират с нещо, дали ги подпомагат. Когато ние имаме отбор със сигурност ще се погрижим състезателите ни да бъдат наистина удовлетворени от участието и представянето си.

9 български обучители бяха дошли на конференцията на Cuccio, която се проведе по същото време в Лондон. Те сами си поеха разходите по пътуването, което показва, че са мотивирани да се развиват и аз с радост ще ги подкрепям. За тях направих специални промоции, за да им помогна да си възвърнат по-бързо инвестицията.

За следващата година планирате да участва и екип на Cuccio. Само от България или международен?
Реализацията на този проект зависи и от участието на самия Тони Кучио в него. Това тепърва предстои да се обсъжда. Трябва да решим дали отборът ще е Cuccio България или Cuccio Интернешънъл. Илейн Уотсън, която се грижи за разработката на всички продукти Cuccio и е международен директор „Обучения“, също прегърна идеята и ще ни подкрепи в създаването на отбор.

Аз лично смятам, че е по-добре да има голям Cuccio отбор с международно участие на всички най-добри маникюристи от цял свят, за да направим участието на Cuccio запомнящо се.

 

Още по темата Още по темата

Антъни Уитакър: Бизнесът е отражение на човека, който го притежава, клиентелата също!

Антъни Уитакър: Бизнесът е отражение на човека, който го притежава, клиентелата също!

03.04.2017

За него самият Видал Сасуун казва, че е "международно признат и уважаван като един от най-талантливите съвременни

3000 лева събра каузата Виктори в подкрепа на борбата с рака на гърдата

3000 лева събра каузата Виктори в подкрепа на борбата с рака на гърдата

25.10.2016

Стар Нейлз - България дариха сумата от 3,000 лева на фондацията за борба с рака на гърдата "Една от 8", на специално

Още от категорията Още от категорията

Разкошни материи и орнаменти в новата колекция на Христина Ангелова

Разкошни материи и орнаменти в новата колекция на Христина Ангелова

13.11.2017

Дизайнерът и носител на „Златна Игла“ Христина Ангелова представи пред отбрана аудитория последните си

Нов център за пълна естетична промяна без скалпел

Нов център за пълна естетична промяна без скалпел

26.04.2017

Наскоро в София отвори врати нов естетичен център, който предлага цялостно естетично преобразяване, за кратко

Добави коментар

    Напиши коментар
Име и Фамилия
E-mail
(Няма да се публикува)
Правила за публикуване на коментари

Коментари

Търсене в Новини Търсене в Новини


Разширено търсене

Архив Архив


Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на ВИЗЗИА БЪЛГАРИЯ ЕООД.
Поставянето на връзки към материалите във VIZZIA.bg е свободно.

Разрешаваме на други сайтове да публикуват материали от портала, ако ползват първите 500 знака, които можете да вземате автоматично чрез RSS, като за целия текст препращате читателите към уеб адреса на статията на нашия сайт.

© 2018, ВИЗЗИА БЪЛГАРИЯ ЕООД Всички права запазени.
VIZZIA.bg е разработен от ABC Design & Communication